Amano garnéla: gondozás, etetés, igények, szaporítás

Üdvözlünk a cikkünkben, ahol részletesen bemutatjuk az Amano garnélát, az akvakertészek egyik kedvenc faját. Az Amano garnéla (Caridina multidentata), korábban tévesen Caridina japonica néven is ismert, egy viszonylag kevésbé feltűnő, ám rendkívül hatékony algagyilkos garnéla. Ebben a cikkben megismerheted a garnéla jellemzőit, akvárium igényeit, táplálkozását, szaporodását, valamint betegségeit.

Jellemzői

  • Szín: Az Amano garnéla átlátszó színű, oldalán vöröses-barnás pöttyökkel. Farkán több fehér és fekete folt található.
  • Méret: Ez a garnéla faj 3-5 cm hosszú.
  • Élettartam: Az Amano garnéla várható élettartama 3-4 év.
  • Természetes élőhely: Lassú folyású patakok, állóvizek és mocsarak.

Tartása és akvárium igényei

  • Akvárium mérete: Egy 20-30 literes akvárium elegendő körülbelül 8 példány számára. Ha más békés halakkal szeretnénk őket együtt tartani, akkor nagyobb akváriumra lesz szükség.
  • Növények és búvóhelyek: Az Amano garnéla számára fontosak a növények, főleg a mohafélék, valamint a fák és búvóhelyek. Dúsan beültetett akváriumi környezet ideális számukra.
  • Vízparaméterek: Az Amano garnélák jól érzik magukat a 20-28 °C hőmérséklet és a pH 6,5-7,8 közötti vízkéménység mellett. Nem érzékenyek a vízkeménységre, de 5-20Nk keménységű vízre van szükségük.

Etetése és étrendje

  • Algák: Az Amano garnéla rendkívül hatékony algagyilkos, és nagy mennyiségű algát képes megeszegetni az akváriumban.
  • Garnéla tápok: Adhatunk nekik kifejezetten garnéla tápokat, amelyeket a boltokban kaphatunk. Spirulina alapú tápok is megfelelőek számukra.
  • Zöldségek: Hetente 1-2 alkalommal adhatunk nekik forrázott apró darabokat cukkini, uborka, tök vagy spenót formájában

is. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket a zöldségeket ne hagyjuk az akváriumban 1-2 óránál tovább, mert felboríthatják az akvárium biológiai egyensúlyát.

Szaporodás

A nőstény Amano garnéla mindig nagyobb méretű, és a hasa alatt látható a petéket tároló fészek. A hímek általában karcsúbbak.

Nem kell attól tartani, hogy az Amano garnélák túlszaporodnak az akváriumban. A kis garnéla lárvák túléléséhez erősen sós vízre van szükség, és a felnevelésük sem egyszerű feladat.

Betegségek

Az Amano garnéla általában egészséges és ellenálló faj, de néhány betegség fenyegetheti őket. Ezek közé tartozhatnak például a bakteriális fertőzések, paraziták és gombás megbetegedések. Fontos figyelni az akvárium vízminőségére és a megfelelő táplálkozásra, hogy erős és egészséges garnélákat neveljünk.

Az Amano garnéla (Caridina multidentata) egy rendkívül hatékony algagyilkos garnéla, amely színtelen átlátszó testével és vöröses-barnás pöttyeivel lehetővé teszi számára, hogy harmonikusan illeszkedjen az akváriumi környezetbe.

A garnéla tartása és gondozása nem túl bonyolult, és hozzájárulhat az akvárium algamentes és egészséges állapotának fenntartásához. Fontos azonban figyelni az akvárium vízminőségére, a megfelelő táplálkozásra és az esetleges betegségek kezelésére. Reméljük, hogy cikkünk segített megismerni és megérteni az Amano garnéla jellemzőit és igényeit.

Frissítve: 2023.04.28

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük