Anci (Ancistrus sp.) – gondozás, etetés, igények, szaporítás

Az Anci, algázó, tapadós harcsa (Ancistrus sp.) egy népszerű édesvízi hal faj az akvarista hobbi körében, amelyet egyedi megjelenése és kiváló algafogyasztó képessége miatt kedvelnek. Dél-Amerika Amazonas-medencéjében őshonos, és olyan különböző régiókban található meg, mint Brazília, Venezuela, Kolumbia és Ecuador. Az Anci, algázó, tapadós harcsa a Loricariidae családba tartozik, amely páncélozott harcsákat foglal magában, melyeknek testét csontos lemezek borítják.

Megjelenés

Az Ancik lapos testformával rendelkeznek és csontos lemezek borítják őket, amelyek páncélozott megjelenést kölcsönöznek számukra. Legjellegzetesebb tulajdonságuk az orrukon található csáp-szerű sörték, amelyek a hímeknél erőteljesebben jelennek meg, mint a nőstényeknél. Ezek a sörték élelemérzékelésre és környezetük érzékelésére szolgálnak.

Felnőtt Ancik általában 10-15 cm hosszúra nőnek, a hímek általában nagyobbak, mint a nőstények. Számos színben és mintázatban jelennek meg, beleértve a barnát, feketét, zöldet és albínót, gyakran foltos vagy márványos mintákkal.

Viselkedés és étrend

Az Ancik elsősorban éjszakaiak, éjszaka válnak aktívvá, amikor táplálék után kutatnak. Békések és nem agresszívak, ami alkalmassá teszi őket más nem agresszív fajokkal teli közösségi akváriumok számára. Az Ancik mindenevők, elsősorban algákat és növényi anyagokat fogyasztanak. Az akváriumban algával borított felületeken legelnek, és szívesen elfogadnak zöldségeket, valamint süllyedő pelletet és lapokat.

Tartása és igényei

A egészséges Anci, algázó, tapadós harcsa fenntartásához az alábbi akvárium körülményeket kell biztosítani:

ParaméterÉrték
Akvárium méreteMinimum 114 liter
Vízhőmérséklet22-26°C
pH érték6,5-7,5
Vízkeménység6-10 dGH
TalajHomok, finom kavics, vagy sima kövek
SzűrésKözepes vagy erős
VízáramlásKözepes

Akvárium beállítása

  • Biztosítson elegendő búvóhelyet: Az Anciknak búvóhelyekre van szükségük, hogy biztonságban érezzék magukat. Használjon úszódarabot, barlangokat, PVC-csöveket vagy más akvárium dekorációkat a megfelelő búvóhelyek kialakításához.
  • Kínáljon megfelelő felületeket az algák növekedéséhez: Az Anciknak olyan felületekre van szükségük, ahol algák nőhetnek a legeléshez. Lapos kövek, úszódarab és egyéb díszítőelemek biztosíthatják ezt.
  • Fenntartani a megfelelő vízminőséget: Rendszeres vízcserével és a megfelelő vízparaméterek fenntartásával biztosítsa Anci, algázó, tapadós harcsája egészségét.
  • Biztosítani a kiegyensúlyozott étrendet: Kínáljon változatos ételeket, beleértve az algás lapokat, süllyedő pelletet és friss zöldségeket, hogy kielégítse Ancija táplálkozási igényeit.

Tenyésztés

Az Ancik viszonylag könnyen szaporodnak fogságban. A tenyésztés ösztönzése érdekében biztosítson megfelelő környezetet elegendő búvóhellyel, stabil vízparaméterekkel és kiegyensúlyozott étrenddel. A hímek igénybe vesznek egy tenyészbarlangot, és megpróbálnak nőstényt bevonzani azzal, hogy sörtéiket mutogatják. Miután a nőstény a barlangba rakta a tojásokat, a hím megtermékenyíti azokat, és őrzi a fészket, amíg a tojások kikélnek, körülbelül 5-10 nap alatt. A kishalakat zúzott algás lapokkal és párolt zöldségekkel lehet etetni.

Összefoglalva, az Anci vagy algázó, tapadós harcsa kiváló választás az édesvízi akváriumok számára, köszönhetően békés természetüknek, egyedi megjelenésüknek és algafogyasztó képességeiknek. Megfelelő gondozás mellett jól érezhetik magukat, sőt még szaporodhatnak is az akváriumban.

Frissítve: 2023.05.11

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük