Farkpettyes pontylazac: gondozás, etetés, igények, szaporítás

A Moenkhausia oligolepis, más néven Farkpettyes pontylazac, egy vonzó rajhal, amely ideális választás lehet egy közösségi akváriumba. Ebben a cikkben részletesen megismerheted a faj jellemzőit, tartásának követelményeit, táplálkozását, szaporodását és néhány fontos betegséget, amelyekre figyelni kell.

Jellemzői

 • Tudományos név: Moenkhausia oligolepis
 • Család: Characidae
 • Méret: Akár 12 cm hosszúra is megnőhet
 • Hőmérséklet: 21-29 °C között optimális
 • pH-szint: 7-8 között ideális
 • Keménység: 4-20 Nk között
 • Akvárium méret: Legalább 150 literes tartály ajánlott
 • Viselkedés: Békés rajhal, szereti a társaságot
 • Táplálék: Mindenevő, elfogadja a száraz- és élőeledeket

Tartása és akvárium igényei

A Farkpettyes pontylazac erős és ellenálló hal, amely jól adaptálódik az akváriumi körülményekhez. A legjobb eredményeket nagy csoportokban, legalább 6 egyedből álló rajjal érheted el. Békés természetű hal, így nyugodtan tartható közösségi akváriumban is.

Az élénk és mozgékony halaknak nagy medencére van szükségük. A felnőtt példányok már agresszívebbek lehetnek, ezért a társas tartásra leginkább a fiatalabb egyedek alkalmasak.

Etetése és étrendje

A Farkpettyes pontylazac mindenevő, de előnyben részesíti az élőeledeket. Bőségesen etesd őket, és biztosítsd számukra változatos étrendet, amely tartalmazza az élő- és szárazeledeket, valamint a friss zöldségeket és fagyasztott élelmiszereket. Fontos, hogy a halak számára megfelelő tápanyagokat biztosítsunk, hogy egészségesek maradjanak.

Szaporodás

A Farkpettyes pontylazac szaporodása nem egyszerű, de a megfelelő körülmények és gondos előkészületek mellett sikerülhet. A tenyésztéshez nagy medencére van szükség, legalább 60 cm hosszú, amelynek fenékterülete nagyobb legyen.

A tenyésztés megkezdése előtt különítsd el a különböző ivarú egyedeket, és tápláld őket bőségesen. A tenyésztőmedencét töltsd friss vízzel, majd hagyd két napig állni. A feneket borítsd durvaszemű kaviccsal, és helyezz el néhány finoman szárnyalt levelű növényt a medencében. A medencét jól takard le, mivel a halak gyakran ugrálnak a kergetőzés közben.

A kergetőzés a hajnali órákban kezdődik, és általában a nőstény kezdi meg. A párzás közben az állatok rövid ideig egymás mellett maradnak, majd eltávolodnak egymástól. Az ikrák kiszórása általában a víztükör közelében, a növények fölött történik.

A peték nem ragadósak, így többségük a fenékre hullik. A kibújás körülbelül 36 órával a lerakás után történik. Az ivadékok átlátszók és a víztükör közelében lógnak az üveglapokon és növényeken. Kezdetben keveset fejlődnek, de egy hét múlva már szabadon úszkálnak. Az eleségként Artemia és Cyclops naupliuszai adhatók nekik. Teljes kifejlődésükhöz kb. másfél év szükséges.

Betegségek

 • Hasvízkór
 • Ikrabetegség
 • Vörösszeműség

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a halak egészségét és a vízminőséget az akváriumban. Ha bármilyen betegség jeleit észleled, haladéktalanul lépj szakemberhez, és kezeld a problémát.

A Moenkhausia oligolepis, vagyis a Farkpettyes pontylazac, egy csodálatos hal, amely szép megjelenésével és békés viselkedésével vonzza a hobbistákat. Ha megfelelő körülményeket és gondos ellátást biztosítasz neki, sok örömet szerezhetsz ennek a fajnak az akváriumban való tartásával.

Tartsd szem előtt a fent említett jellemzőket, és élvezd a Moenkhausia oligolepis szépségét és érdekes viselkedését az akváriumodban!

Frissítve: 2023.04.28

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük