Zebradánió: gondozás, etetés, igények, szaporítás

A Zebradánió (Danio rerio) egy mutatós és népszerű akváriumi hal, amely azonban többet jelent, mint csak egy díszhal. Ebben a cikkben részletesen megismerheted a Zebradánió jellemzőit, tartását, etetését, szaporodását és betegségeit. Ismerd meg ezt az érdekes és aktív halat!

Jellemzői

 • Tudományos név: Danio rerio
 • Család: Cyprinidae
 • Méret: 4,5 cm
 • Hőmérséklet: 20-26 °C
 • pH-szint: 6-8 pH
 • Keménység: 4-15 Nk
 • Helyigény: 60 liter
 • Viseletés: békés
 • Táplálék: mindenevő
 • Tartózkodási hely: felső szint
 • Élettartam: 4-6 év
 • Természetvédelmi besorolás: gyakori

Tartása és akvárium igényei

A Zebradániót rajban kell tartani, mivel állandóan a víz felső rétegeiben úszik. A viszonylag hűvösebb vizet is jól tűri. Fontos, hogy az akváriumot takard le, mivel ugrálós halról van szó. A Zebradánió igénytelen, és széles skálájú tartási körülményeket tolerál. Az optimális környezet biztosítása érdekében ajánlott legalább 6-8 egyedből álló csapatot tartani.

Az akvárium berendezésénél ügyeljünk a növények jelenlétére, de hagyjunk elegendő úszóteret a halaknak. Kövekkel és ágakkal is dekorálhatjuk a medencét. Rendszeres vízcseréket is végezzünk, hogy megfelelő vízminőséget biztosítsunk a halaknak. A Zebradániók szeretik az áramlatokat, ezért erősebb szűrőt is használhatunk.

Etetése és étrendje

A Zebradánió mindenevő, így szívesen elfogyaszt bármilyen táplálékot. Lehet az élő, fagyasztott, díszhaltáp vagy növényi eredetű táplálék. Az élő planktonikus szervezetek különösen kedvelt táplálékuk. Fontos, hogy változatos étrendet biztosítsunk számukra, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájussanak.

Szaporodás

A Zebradánió könnyen tenyészthető hal. A kezdő akvaristák számára is ajánlott faj. A Zebradániók szaporításához az akváriumban speciális körülményeket kell teremteni. A szülőhalak ikrafalása során az elpusztult petéket és ivadékokat minimalizálni kell, például sűrű levelű növényekkel lehet segíteni, ahol elbújhatnak. A szaporításhoz készítsünk elő egy tenyésztőakváriumot, amelyben a víz magassága legyen kb. 6 cm, és a hőmérsékletet állítsuk be 23-24 °C-ra.

Először helyezzünk el egy nőstényt az akváriumban, majd másnap tegyünk hozzá két hímet. Ha az egyik hím erősen kergeti a másikat, távolítsuk el a gyengébbet. Emeljük meg a víz hőmérsékletét 25-26 °C-ra, és általában másnap reggel bekövetkezik az ívás. A Zebradániók szabadon ikráznak, tehát a nőstény a petéket a talajra és a növényekre szórja.

Az ikra kikelése után, ami általában 24-28 óra múlva történik, az ivadékok úszni kezdenek. Nagyon aprók és érzékenyek, ezért speciális táplálékkal kell őket etetni, mint például tojásporral, apró rotatoriával vagy papucsállatkákkal. Az ivadékok gyorsan fejlődnek, és etetésük nem jelent problémát, kezdve az egyhetes koruktól.

Betegségek

A Zebradániók általában egészséges halak, de néhány betegségük lehet. A leggyakoribbak közé tartozik a pontybetegség és a nyúlós finnyú, amelyek fertőző betegségek. Fontos a megfelelő vízminőség fenntartása, a megfelelő táplálék biztosítása és az akvárium tisztasága annak érdekében, hogy csökkentsük a betegség kialakulásának kockázatát. Ha betegséget észlelünk, azonnal kezeljük a halakat a megfelelő gyógymódokkal vagy forduljunk állatorvoshoz.

Zebradánió (Danio rerio) egy lenyűgöző és aktív akváriumi hal, amely nemcsak díszítőelem, hanem számos érdekes tulajdonsággal is rendelkezik. Tartása egyszerű és gondozása nem igényel túl sok tapasztalatot.

Frissítve: 2023.04.28

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük