Neonhal – gondozás, etetés, igények, szaporítás

A magyar elnevezésű Kék neonhal, latinul “Paracheirodon innesi” a pontylazacok osztályába tartozik, a Characidae családhoz része. Röviden csak neon halnak szokás hívni, nevét a vibráló, élénk színéről kapta.

Eredeti származási helye Dél-Amerika, az Amazonas folyó felső folyású vidékének területe. Ezt a csodás ékszercsillogású halfajtát 1936-ban találta egy francia állat és növénygyűjtő, azóta vált ismertté.

Természetesen az óta már kereskedelmi méretekben tenyésztik. Jellemzően nagyon békés és „szívós” hal, viszont a tenyésztése kifejezetten problémás.

Emellett azért kezdőknek is bátran ajánljuk, közkedvelt hal, nem nehéz megfelelő körülmények között tartani.

Neonhalak jellemzői

Neonhalak jellemzői
Neonhalak jellemzői

Nyugodt, félénk halak, mindenképpen kerüljük a nagyobb méretű agresszív halfajtákkal történő akváriumi tartást. A nagyobb agresszívabb halak túlhajtják a neonhalat, vagy egyszerűen csak megeszik őket.

Érdekesség, hogy éjszaka a színük teljesen elhalványul.  Átlagosan a testhosszuk 3-4 centiméter kifejlett állapotukban. A nőstények mérete valamivel kicsit nagyobb, mint a hím példányoké.

A nőstények hasi részét a csík kicsit meghajlik, ezzel gömbbé alakítja a testüket, míg a hím egyedek esetében a testcsík teljesen egyenes. Megjelenésük is a „sötétség kedvelésére utal”, hiszen, testük első, alsó része ezüstös, a felső úszójuk körüli rész pikkelyes, úszójuk színtelen.

Átlagosan 2 évig élnek, de ideális körülmények között megélhetik a 3 életévüket is, vagy akár többet is.

Érdemes őket hasonlóan pontylazacokkal együtt tartani, vörösorrú pontylazacokkal, vagy vörös neonhalakkal, izzófejű pontylazacokkal, vagy más hasonló körülményeket igénylő haltípusokkal.

Neonhal akvárium követelmények és vízparaméterek

Neonhal akvárium követelmények és vízparaméterek
Neonhal akvárium követelmények és vízparaméterek

Az akvárium kiválasztásánál fontos szempont lehet: nagy az úszásigényünk, rajokban mozognak, így 6-8 példányt érdemes egy 65 literes akváriumban tartani, hogy elég tágas úszóterük legyen és sötét, sűrű vízi növényzet, ahol kedvükre meg tudnak bújni.

A legjobb, ha az akvárium felszínén úszó növényeket, az alján pedig sűrűbb növényzetet hozunk létre, így „biztonságban érik magukat”. Rajban szeretnek élni, így minimum 6 példányt vigyünk haza.

Rajban még a színük, a megjelenésük is sokkal csodálatosabb és csoportban sokkal nyugodtabbak. Igazi közösségi állatok, akik csoportban tudnak igazán kiteljesedni!

A sötétebb, nyugodtabb „helyeket” szeretik, megjelenésük is erre utal, ha alaposan átgondoljuk. Testükön egy acélkék csík húzódik végig. A halak ivarát, azaz nemét a testcsík alapján lehet megállapítani.

Neonhal
Neonhal

A vízhőmérsékletet tekintve a melegebb édesvizet szeretik, optimálisan a legjobban a 20-26 fok közötti vízben szeretnek lubickolni. Mindenevő halak, kedvenc csemegéjük a kis legyek (drosophilia).  Apró élő eleséget és műeleséget is szívesen fogyasztanak, nem válogatnak.

Hazájában a lágy vízhez szoktak 10-15 NK, de az itthoni keményebb vizet is jól viselik. Bár keményebb vízben nem szaporodnak. 6,5-7,2 pH értékű vízben érzik jól magukat, ezt az értéket egy tőzeglemezzel biztosítsuk, hogy a víz pH értéke folyamatosan alacsony maradjon.

A vizet még lágyíthatjuk, „savanyíthatjuk” további természetes módszerekkel, gyökerekkel, faágakkal. Nincs szükség komolyabb világításra, csak valami gyengébb megvilágítást alkalmazzunk. Leginkább a víz közepén szeretnek tartózkodni.

A környezetük hirtelen változásait nagyon rosszul viselik, akár az ember általi akváriumi beavatkozást is stresszként élik meg, ezt érdemes szem előtt tartani akvárium átalakítás előtt.

Ha a színük világosodik, vagy fehér foltok jelennek meg rajtuk, akkor a megbetegedés biztos jele. Ilyen esetben azonnal különítsük el a beteg állatot az egészségesektől és forduljunk szakemberhez.

Ez a betegség kifejezetten a neonbetegség, a Microsporidium faj okozza, megfelelő kezelés mellett legyőzhető. A betegség figyelmeztető jel lehet arra, hogy nem megfelelőek a körülmények az akváriumban.

Neonhalak szaporítása

Neonhalak szaporítása
Neonhalak szaporítása

A szaporítandó párt mindenképpen különítsük el egy szaporító medencébe. Ha szaporítani szeretnénk a neonhalakat, akkor a víz pH értékét mindenképpen alacsonyan kell tartani, különban az ikrák megpenészednek.

Ezen kívül rakjunk fel egy műanyag rácsot a medence aljára, hogy a szülők ne egyék meg az ikrákat. A medencét tartsuk sötétben, az ikrák csak így képesek megfelelően fejlődni.

Az elemlámpa és a 15 W-os izzó fénye nem ártalmas, de a szobai lámpafény ne érje őket semmiképpen sem. 100-150 kis példányra számíthatunk, ami már igen jó eredménynek számít.

Az ivadékok szeretik a sóféreg lárvákat és az infuzóriumokat is. Javasoljuk a gyakori vízcserét, ezáltal is gyorsabban nőnek az ifjú egyedek.

Egy két nap alatt kikelnek ezt követően az akvárium alján a növényzetben bujkálnak. Szabad szemmel mindezt alig láthatjuk, annyira apró még a kis testük.

Az idő elteltével, születésüket követően tíz nap alatt már halványrózsaszínű árnyalatban pompáznak a kis ivadékok.

A színük hétről hétre változik, míg teljes pompájukban 4-6 hetesen csodálhatjuk őket. 8 hetes korukban már kivehetjük a szaporító medencéből és tarthatjuk őket a rajban.

Nem szerepel a Vörös listán, tehát nem tartozik a kihalással fenyegetett fajok közé.

A legfontosabbakat ne felejtsük! Figyeljünk a víz hőmérsékletére, a megfelelő fényviszonyokra – illetve sötétségre.

Gondoskodjunk arról, hogy megfelelő méretű akváriumot válaszunk és rajban tartsuk a neonokat!  A víz keménységét rendszeresen ellenőrizzük és a hőmérsékletet is tartsuk mindig azonos szinten.

Kerüljük a nagy változásokat, a rendszeres akváriumi átépítéseket és a gyakori emberi beavatkozást. A neonhalak, akvárium csillogó ékszerei, kis odafigyeléssel hosszú évekig gyönyörködhetünk bennük!

Frissítve: 2022.05.17

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük