Platti – gondozás, etetés, igények, szaporítás

A Platti, az édesvízi, elevenszülő széleshátú fogasponty (Xiphophorus maculatus) a csontos halak (Osteichthyes) osztályába tartozik. Őshonosok Mexikóban, Guatemalában és Honduras környékén.

Pocsolyákban, ingoványos, mocsaras, folyópart melletti csendesebb zónákban érzik jól magukat, vízterükben igénylik, hogy bőséges zöld növényzet legyen. Elterjedésüket köszönhetjük a floridai és a csendes-óceáni partvidékén kialakult kereskedelmi tevékenységnek.

Mára az egyik legismertebb és legkedveltebb halfajta. A saját fajtáján kívül könnyen kereszteződik a mexikói kardfarkúhallal (xifó), ezért még a kereskedelemi eladásra szánt egyedek között is találhatunk hibrideket.

Platti halak jellemzői

Platti halak jellemzői
Platti halak jellemzői

Nagyon nyugodt, „igénytelen hal”, bátran ajánljuk azoknak, akik csak most kezdenek vízi élőlények akváriumban való tartásával.

Meglepő módon a hímek mérete kisebb, megközelítőleg átlagosan 4 cm hosszúságúak, míg a nőstény egyedek akár 5-6 cm-re is nőhetnek. A hímek a gonopódiummá módosult farok alatti úszójukról és a méretbeli különbségükről ismerhetjük fel.

Különféle színben megtalálhatjuk őket, nagyon változatos a megjelenésük. Őshonosan szürke színűek, fekete foltokkal ékesítve. A szaporított, kereskedelmi forgalomba hozott egyedek már vörös színűek.

Ezen kívül találkozhatunk sokféle széleshátú fogasponttyal: létezik ecsetfarkú és magasúszójú platti, wagtail platti, napfényplatti, korallplatti.

A legérdekesebb kereskedelmi szaporulat a Mickey Mouse platti, ennek az a jellegzetessége, hogy a hal teste sárgás vagy arany alapszínű kisebb vöröses résszel a has területein, a törzsön pedig egy Mickey-egér fejére hasonlító fekete folt található. Szinte lehetetlen egy összefoglaló leírást adni a színezetükről, végtelen lehetőségű színkavalkádban pompáznak.

A plattik mindenevő állatok, enyhe vegetáriánus hajlammal, szerencsére az etetésük így nem okoz fejtörést egy egyszerű háztartásban sem. Azt javasoljuk, hogy a napi táplálásuknál a fagyasztott eleséget: tubifexet, szúnyoglárvákat, különböző mixeket vegyítsük friss „élő” táplálékkal.

A friss növény lehet parajlevél, sóska, fagyasztott vagy forrázott saláta levél akár. Előszeretettel fogyasztják a vízibolhát és a szúnyoglárvát. Fontos az egészségük megőrzése érdekében, hogy rendszeresen kapjanak friss zöld növényt és megfelelő legyen a fehérjebevitelük.

Platti akvárium követelmények és vízparaméterek

Platti akvárium követelmények és vízparaméterek
Platti akvárium követelmények és vízparaméterek

A közepesen kemény, illetve a kemény vízben érzik magukat jól. Meglepő módon egy kemény csapvíz ideális is ideális számukra. Vigyázzunk, mert a lágy vízben hamarabb megbetegednek, vagy akár el is pusztulnak.

A vízhőmérsékletet tekintve, akkor érzik magukat jól, ha a hőmérséklet 23-28 fok közötti. Ha fáznak, akkor azt jellegzetesen úgy vesszük észre, hogy egy helyben kígyózó mozgást végeznek. Figyeljünk arra, hogy állandó hőmérsékleten tartsuk őket, ez főleg szállításkor, vagy a téli hirtelen lehűlések idején fontos.

A plattik az akvárium felső egyharmadában úszkálnak. Akváriumi tartásban 2 hímre és 4-5 nőstényre minimum 50 literes akvárium lesz kényelmes, de tarthatjuk őket 1:1-es arányban is, mivel a hímek nem hajtják erősen a nőstényeket. Ideális körülmények esetén 3 évig élnek.

A hímek között nincs dominancia harc, nagyon jól megvannak egymással.

A plattik elevenszülők, a nőstények 4-6 hetenként 30-50 ivadék

Platti halak szaporítása

Platti halak szaporítása
Platti halak szaporítása

nak adnak életet. Szaporításuk egyáltalán nem okoz kihívást, sőt inkább az a probléma, hogy ezt időnként megakadályozzuk.

Szülést követően nem kifejezetten hajlamosak a kannibalizmusra, de minimális elhullásra számítanunk kell. Az ivadékok pusztulását elkerülve a nőstényt szülés előtt érdemes elkülöníteni, vagy szülőketrecet kialakítani, hogy a lehető legkevesebb ivadék essen az utódkannibalizmus áldozatául.

Ahhoz, hogy a szülés pillanatát végig nézhessük, „elkaphassuk”, kell egy nagy adag szerencse. Egészen megdöbbentő, de a kis halak születés után már azonnal tudnak úszni és enni is! Az utódok kiegyensúlyozott táplálkozás mellett gyorsan fejlődnek.

Platti
Platti

Gyakori, hogy a plattik szaporodnak a xifókkal, azaz a mexikói kardfarkú halakkal. A xifó-platti szaporulat „kényesebb” halfajta, mint a platti, a keverékek nagyobb odafigyelést igényelnek.

Javasoljuk, hogy xifó-platti szaporítás esetén az azonos alapszín csoportba tartozó egyedeket párosítsunk, ellenkező esetben az ivadékok kedvezőtlen pigmentációval fognak rendelkezni.

A platti kicsinyek gyorsan fejlődnek, lemezes táppal jól nevelhetők. Barátságos, nyugodtfajta révén jól kijön kisebb rákokkal, guppikkal és molly-kal is nagyon jól kijönnek. Érdemes rokon halfajtákat összeválogatni egy akváriumban tartani, hogy mindenképpen hasonló vízhőmérsékletet igényeljenek.

Ahhoz, hogy az akváriumi élőlényeink egészséges életet éljenek, fontos, hogy a víz levegőztetéséről, az oxigén ellátásáról megfelelően gondoskodjunk, illetve a víz szűrésére és gyakori cseréjére is szánjunk időt.

Az akvárium élővilágának szüksége van megfelelő természetes fényre és állandó vízhőmérsékletre. Ne feledjük, a megfelelő akváriumi körülmények biztosítása és a táplálkozás az alapja a felelős haltartásnak!

Érdemes vásárlás előtt tájékozódni és teljeskörű tanácsadást kérni a díszhalakkal és az akváriumtelepítéssel kapcsolatosan.

Ne feledjük, ha gondosan ápoljuk halainkat, akkor szépségükkel kárpótolnak minket minden fáradozásért!

Frissítve: 2022.05.17

Kérdések és válaszok

  1. Bene Maria

    Üdvözletem.Ma reggelre megszülettek a Molly kicsinyek.Mivel első akváriumonk van nem tudom mit kell tenni ilyenkor.Nem tudtam hogy szülés lesz.köszönöm a segítséget.Üdvözlettel Mária

  2. Tóth József

    Szia! a plattik milyen gyakran szaporodnak, és ha van 2 (egy fiú és egy lány) egy 120 literes akváriumban akkor fognak szaporodni?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük