Szivárványos guppi – gondozás, etetés, igények, szaporítás

A szivárványos guppi az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb trópusi eredetű díszhal, a (Poecilia reticulata) a Poeciliidae, azaz az elevenszülő fogaspontyfélék családjába tartozik. Elterjedését tekintve Dél-Amerikában, a trópusi és a szubtrópusi éghajlaton őshonos.

Természetesen Európában, Ázsiában és Afrikában is elterjedt a guppik tenyésztése, mint természetes szúnyogok elleni biológiai védekezési megoldás. Magyarországon Egerben és Miskolctapolcán is élnek melegvízű forrásokban.

Az éghajlathoz, a természeti adottságokhoz alkalmazkodva megjelenésük nagyon változatos színben és méretben is, a nőstények és a hímek esetében egyaránt.

Sokféle megjelenésükkel, könnyű gondozhatóságukkal, nyugodt és békés viselkedésükkel és a könnyű szaporíthatóságukkal méltán sorolhatjuk őket a legnépszerűbb díszhalak közé.

Guppi halak jellemzői

A hímek természetes előfordulásuk esetén 3 cm hosszúságúra nőnek, míg a nőstények akár ennek a duplájára, 5-6 cm-re is kifejlődhetnek. A nemesített guppik akár kétszer akkorára is nőhetnek, mint a természetes változatok.

Guppi hímek és nőstények
Guppi hímek és nőstények

A hímek könnyen felismertjük az oldalukon található fekete szemfoltból. A szemfoltok körül a szivárvány minden színében pompáznak, innét ered a zoológiai nevük, a szivárványos guppi elnevezés.

A szivárványos megjelenésben leggyakrabban a kék, zöld sárga és a piros színvilág emelkedik ki. A hát- és a farokúszóik alapján sokféle változatú egyedek születnek: körfarkú, lírafarkú, fátyolfarkú. Megjelenésük annyira változatos, hogy biztosan nincs két egyforma hal.

Természetes élőhelyükön kedvelik a nyugodt vízi területeket, sok vízinövénnyel. Ideális körülmények között áltagosan 4 évig élnek. Tiszta vízben érzik magukat a legjobban, nem kifejezetten érzékenyek a víz tisztaságára, megélnek az enyhén szennyezett vízben is. Nem nevezhetjük igénytelen fajtának, inkább „szívósnak”.

Guppi akvárium követelmények és vízparaméterek

Az akváriumi tartásukat bátran ajánljuk kezdő akvarisztika rajongók számára is. Jó levegőztetésre és heti rendszrességgel elvégzett részleges vízcserére van szükségük. A túltenyésztett egyedek érzékenyebbek, nekik kristálytiszta vízre van szükségük.

Guppi kvárium követelmények és vízparaméterek
Guppi kvárium követelmények és vízparaméterek

Ha nem megfelelő a víz oxigén szintje, növekedésük lelassul, és hamar betegek lesznek. Érdemes növényekkel beültetni az akváriumot, így természetes oxigén ellátásról is gondoskodunk és eleségről is egyszerre.

Egyik kedvenc növényük a sallangos vízipáfrány. Szeretnek az úszó vízinövények gyökerei, vagy stem növények között bújkálni. A dús növényzet remek búvóhelyet biztosít az guppi utódoknak is.

Etetésükre alkalmas a száraz táp, kiegészítve nyers, fött vagy fagyasztott növényekkel. A guppiknak fontos a fehérjében gazdag eledel, kisebb eséllyel betegednek meg és több lesz az utódok száma is. Az egészségük érdekében fontos, hogy gyakran kapjanak élő eledelt is.

Szívesen fogyasztják a puhább algákat is az akvárium faláról vagy növények leveléről.

A guppik számára a 23-27 °C közötti vízhőmérséklet a legjobb. A semleges kémhatású 6-8 PH értékű vizet szeretik a legjobban. Sem a savas, sem a lúgos vizet nem kedvelik, ahogy a városi klóros csapvíz sem nekik való.

Amennyibe csak csapvíz áll rendelkezésünkre, mindig használjunk vízkezelőt, ami semlegesíti a klórt és nehézfémeket.

Vízkeménység szempontjából pedig a közepesen keménytől a keményig (8-20nk) megfelelő számukra. Tartsuk világos helyen az akváriumot, hiszen a növényeknek fotoszintetizálásához és az akváriumban lakók jó közérzetéhez ez alapvető életkörülmény.

Szivárványos guppi
Szivárványos guppi

Világítás szempontjából nincs nagy igényük, a guppik sötétebb és világosabb akváriumban is jól érzik magukat.

A guppik sajnos a rendszertelenül cserélt, régi vízben fátyolos úszórothadásban megbetegednek vagy akár el is pusztulnak. Ezen kívül sok olyan halakra jellemző betegség is fenyegetí a guppikat, mint például: darakór, gombás fertőzések, haltuberkolózis, Camallanus féreg és sok más.

Minimum 40 literes medencében érdemes tartani, átlagosan 60 literre 4-6 hal tenyésztése ajánlatott. Mozgékony halak, az akvárium felső részében úszkálnak, tágas úszótérre van szükségük. Minél nagyobb az úszóterük, annál nagyobb méretűre nőnek meg.

Kompatibilitás

A guppikhoz megfelelő társak a kisebb méretű, békés, nyugodt természetű halakat ajánlunk. Jól kijönnek az elevenszülő fogaspontyokkal, széleshátú fogasponttyal, a jukatáni fogasponttyal, vagy akár a mexikói kardfarkú hallal.

Vigyázzunk, kerüljük el a guppik agresszív halakkal való társítását, ugyanis a fátyolszerű farokúszójukat könnyen kiharaphatják, és ez akár végzetes sérülés lehet.

Ideális nemi arány, ha mindig több nőstényt tartunk együtt és kevesebb hímet. Javasolt megoszlás, ha három nőstényhez egy hímet választunk. Az udvarlás során a hímek kifárasztják a nőstényeket.

Szivárványos guppik szaporítása

Szivárványos guppik szaporítása
Szivárványos guppik szaporítása

A guppik akváriumi tartásuk esetében gondosan össze kell válogatni a hímeket és a nőstényeket, hogy ne a leromlott genetikájú, túltenyésztett guppikat szaporítsuk.

A hímeket és a nőstényeket 2-3 hetes koruktól külön akváriumban érdemes tartani, hogy csak a legmegfelelőbb egyedeket párosítsuk.

A nőstények 3-4 hónapos koruktól folyamatosan ivarérettek és ettől kezdve 4-6 hetente 25-60, de akár 100 kis guppinak képesek életet adni. A hímek folyamatosan udvarolnak, ilyenkor érdekesen rebegtetik az úszójukat, szerencsére nem jellemző rájuk a rivalizálás.

A párzószervük, a gonopódiummá alakult farok alatti úszójuk, itt található a hím spermája. A nőstényeknek elég egyszer párosodniuk a hímmel, később többször is szülhet az elraktározott spermákból megtermékenyülve.

Érdemes az anyát különválasztani szülés előtt, így biztosan kevesebb kicsiny pusztul el.

Ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk külön akváriumban tartani az anyát szülés előtt, akkor érdemes az akváriumot letakarni, a környezetet elsötétíteni, így több kis utód is el tud bújni a növények mögé és nem eszik meg a nagyobb halak, vagy az anya.

A legjobb egy speciális szülőszoba beszerzése, így elkerülhetjük az utódkannibalizmust. Az utódok növekedéséhez megfelelő, változatos, fehérjedús táplálék és tágas úszótér szükséges.

Az utódok színe nagymértékben a nőstényektől öröklődik. Szaporításnál a gondos összeválogatással és keresztezéssel főként a kis hím guppik úszói lesznek különösen szépek.

Barátságos, igényes halfajta a szivárványos guppi, jó választás amatőr halrajongók számára.  Ez a fajta könnyedén alkalmazkodik a körülményekhez, legyen szó fényről, vízről, vagy akár hőmérsékletről.

Megfelelően gondozva, ápolva, igazán szemet gyönyörködtető látvány lehet az otthonunkban egy guppikkal teli szivárványos akvárium.

Frissítve: 2022.05.17

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük